The grade A listed property is on an architecturally rich road. It is clear when approaching down the long thin street that the diversity of the neighbours would influence the form of the building dramatically. The west end of the street is bookended by a similar property so a sympathetic reaction to this could effectively complete the string of buildings. An investigation into the other mews buildings in the vicinity convinced the planning department that a residence was an appropriate function for the site with the condition that the existing stone be reused.

The concept was to step the roof down, retaining the sturdy stone front to the property with lightweight timber to compliment. Windows at high level would allow just enough light to enter without revealing the interior to the tenements at the back. Double doors on the ground floor open the kitchen to a modest garden. The proposed design attempts to respect its neighbours without being controlled by them.

design stage only

New Town Mews  Edinburgh

E X I S T I N G

PROPOSED

As Proposed

Ground floor plan

As Existing

Ground floor plan

As Proposed

First floor plan