The clients lived on the ground, first and second floor of a Grade A listed Edinburgh tenement within the New Town conservation Area. When it became available they had purchased the basement level. It is common in this style of home that the lowest level is often unadorned so a complete renovation of the interior was proposed. However as a method a preserving some of that history the interior would remain less dramatic than the upstairs. This is most clearly shown in the original staircase which in demolition of internal walls proved to remain hidden away untouched, except for the last step.

A contemporary approach was taken for the exterior of the property with a simple rectangular form that connects the two levels within the garden. The roof plinth above the extended outbuilding rests neatly onto the stone walls despite major alterations to the external pipework. Unobstructed the clients can then see straight out to their stepped stone courtyard with access to the lower terrace.

"Gillian and the team are great to work with, so much so we have used them twice! Through the process of the build Crew is supportive, challenging when needed and always focused on delivering the end product without compromise and to the delight of their customers. Our test is 'would we have designed that?' and every time the answer is no."

Northumberland Street Clients 

consultants - R&F Joinery

structural eng. - David Narro Associates

roof - D.Blake & Co Ltd

qs - Morham & Brotchie

photos - Dapple Photography 

Northumberland Street  Edinburgh

A complete reworking of the basement involved significant works to the structure however it was essential to open up the space so that light could penetrate deep into the plan. To accommodate for the clear layout a heat detection fire curtain had to be installed at the base of the staircase but was designed to remain disguised ordinarily.

1/2

Ground floor plan

As Existing

Lower ground floor plan

As Built

Lower ground floor plan

Ground floor plan